DEMI RAKYAT :

GUNALAH OTAK, GUNALAH AKAL, GUNALAH JARI, GUNALAH PERASAN DAN GUNAKANLAH KESEMPATAN YANG ADA UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN YANG MENGUNTUNGKAN SEMUA PIHAK DENGAN TIADA MENGUNDI UMNO-BN DALAM PRU KE-13

Tuesday, April 16, 2013

SHAHBUDIN HUSIN : DI MATA NAJIB, ZULKIFLI NORDIN LEBIH BERNILAI DARIPADA IBRAHIM ALI, ADIK KU NAN BAKAL MB SELANGOR?Berbanding pengguguran beberapa nama besar sebagai calon BN seperti Rais Yatim, Nor Mohamed Yakcop, Ng Yen Yen dan nama-nama lainnya serta kesediaan Ghani bertanding di Gelang Patah untuk berhadapan dengan Lim Kit Siang dalam pilihanraya kali ini, tentunya berita yang paling mengejutkan sebaik nama-nama calon diumumkan ialah ketiadaan nama Ibrahim Ali sebagai calon BN di Pasir Mas.

Ibrahim yang bertanding atas tiket Pas dalam pilihanraya 1008 lalu tetapi kemudian melompat mendakap BN dan Najib sebaik bergelar YB sudah diketahui umum amat mengharapkan agar namanya disenaraikan sebagai calon BN di Pasir Mas. Beliau sudah bersedia ke arah itu sejak beberapa tahun lalu, dan baru-baru ini turut menggunakan khidmat Mahathir untuk melobi namanya kepada Najib. Malah Mahathir juga mengatakan akan turun berkempen membantunya jika beliau dipilih oleh Najib.

Melihat kepada beberapa tindakan Ibrahim Ali dan Perkasa yang diterajuinya dalam mempertahankan Najib dan menyerang Anwar serta Pas sejak 2009 lalu, sukar untuk mempercayai Ibrahim Ali akan diketepikan begitu saja. Dalam hal ini Najib akan dilihat sebagai pemimpin yang tidak mengenang budi dan berhati mulia kepada Ibrahim Ali.

Lebih memilukan hati Ibrahim Ali ialah tentunya kerana Najib memilih pula Zulkifli Nordin, yang lebih kemudian melompat daripadanya untuk memeluk Najib, bertanding mewakili BN di Shah Alam. Dalam Perkasa pula, Zulkifli hanyalah Naib Presiden manakala Ibrahim adalah Presidennya.

Ternampak bukan sahaja Zulkifli lebih bernilai dan dihargai disisi Najib berbanding Ibrahim Ali, bahkan senario ini juga memperlihatkan bahawa Najib tidak memerlukkan lagi khidmat Ibrahim Ali lagi selepas ini. Jika alasan Najib tidak memilih Ibrahim kerana ingin menjauhi Perkasa dan mahu mendapatkan undi bukan Melayu, Zulkifli juga dari Perkasa, bahkan baru-baru ini disebarkan videonya yang menghina agama Hindu.

Dengan namanya diketepikan ini, Ibrahim Ali tidak ada pilihan selain bertanding atas tiket Bebas saja dan harapannya untuk terus membawa suaranya ke Parlimen kelihatan amat sukar kerana di Kelantan pertarungan sengit hanya berlaku antara PAS dan UMNO sahaja. Dan Mahathir yang dulunya berjanji berkempen untuknya juga mustahil akan menjenguknya.

Dan berbanding pemimpin lain yang digugurkan dan tidak disenaraikan namanya, Ibrahim juga mungkin menjadi manusia paling sedih di Malaysia ketika ini. Beliau umpama jejaka malang yang cintanya tidak berbalas setelah mencurahkan segunung intan dan sepenuh jiwa raga kepada sang kekasih hatinya.

Tetapi sebagaimana beliau pernah berkata, membujur lalu melintang patah, inilah masanya untuk beliau membuktikan kata-katanya itu.

Pengumuman nama-nama calon di negeri-negeri lain pula tidak banyak yang mengejutkan dan sebahagiannya sudah boleh dijangkakan, kecuali di Selangor yang menjadi sandaran Najib untuk ditawannya semula. Selain Noh Omar dan Zin Mohamed terus kekal bertanding di peringkat Parlimen, ketidaan nama FD Iskandar bertanding di mana-mana kerusi DUN agak mengejutkan juga.

Ini kerana melihat senarai mereka yang bertanding kerusi DUN di Selangor, terlihat tiada tokoh yang menonjol untuk dilantik sebagai MB Selangor jika BN menguasai negeri itu. Persaingan tampaknya masih terbuka antara Nawawi M Zain, Subahan Kamal dan Johan Abdul Aziz.

Tetapi jika melihat daripada calon-calon baru yang diketengahkan pula, nama Tengku Rethwan Tengku Mansor yang paling menonjol. Selain kedudukannya sebagai adik kepada Setiausaha Agung UMNO, Tengku Adnan, namanya juga melonjak semalam apabila sekumpulan ahli UMNO Kelana Jaya mengadakan demonstrasi di PWTC membantah agar namanya digugurkan sebagai calon BN di DUN Seri Setia.

Bagaimanapun bantahan itu nampaknya diketepikan begitu saja oleh Najib dan BN. Sudahlah Ketua UMNO Kelana Jaya, Mat Taib sudah menyertai Pas dan kini pemimpin UMNO Bahagian itu seperti Yahya Bujang dan Halim Samad yang lebih dikehendaki oleh UMNO bahagian sebagai calon pula diketepikan begitu saja. Luka di hati ahli UMNO Kelana Jaya ketika ini berganda jadinya.

Kesungguhan Najib dan BN Selangor mengetengahkan Tengku Rethwan sebagai calonnya sehingga sanggup mengenepikan suara akar umbi, dalam masa yang sama membayangkan betapa besarnya pengaruh Ku Nan terhadap Najib. Suaranya umpama wahyu.

Dan berdasarkan kedudukan calon-calon MB Selangor yang masih terbuka, tidak mustahil Tengku Rethwan adalah nama yang ada dalam perkiraan Najib untuk ditonjolkan ke jawatan tertinggi di Selangor itu sekiranya BN kembali berkuasa.

No comments: