DEMI RAKYAT :

GUNALAH OTAK, GUNALAH AKAL, GUNALAH JARI, GUNALAH PERASAN DAN GUNAKANLAH KESEMPATAN YANG ADA UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN YANG MENGUNTUNGKAN SEMUA PIHAK DENGAN TIADA MENGUNDI UMNO-BN DALAM PRU KE-13

Tuesday, December 4, 2012

KAH-KAH-HAI NEGARA KU-KAU DAH JADI NEGARA POLIS DEMI SANG DIKTATOR MENGELEPUR KUASA DAH LEPAS DARI TANGANMENGELEPUR KUASA DAH LEPAS DARI TANGAN
Bekas Ketua Polis Negarapun Diintip SB
 
PETALING JAYA: Mungkin ironis bunyinya, bekas Ketua polis Musa Hassan mendakwa bahawa beliau kini diekori oleh pegawai cawangan khas.

Ia adalah susulan kepada sidang akhbar kontroversi minggu lepas, di mana beliau mendakwa bahawa unsur-unsur jenayah telah menyusup dalam unit polis dan mendedahkan bahawa ahli-ahli politik campur tangan dalam siasatan.

Selain dari beliau, Musa berkata bahawa R Sri Sanjeevan dari NGO Watch yang menganjurkan sidang akhbar saya juga turut diekori. Musa adalah penaung NGO Watch yang baru ditubuhkan.


"Bagi saya ia lucu lah. Mengapa anda mesti meletakkan saya di bawah pengawasan? Seolah-olah saya satu ancaman kepada keselamatan.

"Saya ingin menasihatkan mereka supaya tidak mengekori saya lah. Saya tidak akan memusnahkan negara, itulah nombor satu. Nombor dua, saya fikir anda ada kerja yang lebih baik untuk dilakukan , seperti mengekori penjenayah , yang benar-benar menjejaskan keselamatan orang awam," bekas KPN memberitahu FMT.

"Jadi saya fikir adalah suatu kebodohan mereka [untuk mengikuti kami], membazirkan wang rakyat. Jika anda mahu apa-apa hanya hubungi saya, saya akan memberitahu anda segala-galanya, "katanya.

Mengenai bagaimana dia mengetahui bahawa dirinya diekori, Musa berkata: "Sudah tentu saya tahu siapa yang mengikuti saya tetapi saya tidak mahu untuk besemuka dengan mereka. Tidak mahu memalukan mereka. Sudah tentu mereka akan melarikan diri apabila mereka melihat saya. "

Ditanya mengapa dia diekori, Musa mengangkat bahu lalu menjawab: "Saya tidak tahu, mungkin arahan dari orang atas. Mungkin KPN sendiri, saya tidak tahu. "

Musa berkata bahawa walaupun pada masa lalu beliau telah diekori oleh ahli sindiket dan tonto "banyak kali", ini adalah kali pertama beliau diekori oleh seorang anggota polis.

"Tidak pernah sekali pun diekori oleh polis, tetapi oleh sindiket dan tonto, anda tahu, yang ingin tahu pergerakan saya. Saya masih ingat ketika saya berada di unit dadah. Itulah sebabnya apabila saya keluar dari rumah, saya tidak akan mengikuti laluan yang sama kerana khuatir orang mungkin akan; sama ada ikut saya atau serangan hendap saya. Kita mesti sedar akan persekitaran saya, sebagai seorang pegawai polis yang terlatih, anda tahu, "katanya.

Walaupun Musa berkata beliau tidak berasa terancam, Sanjeevan mengakui bahawa dia sedikit bingung.

"Sejak mengadakan sidang akhbar, kita telah diekori. Wajah yang sama, kereta yang sama di sekitar sini. Bunyi keretakan pada telefon saya ..., "katanya.

Sanjeevan berkata bahawa tidak ada sebab bagi polis untuk menggunakan taktik "mengganggu" kerana MyWatch adalah semata-mata sebuah NGO yang mengambil berat tentang kebajikan negara.

"Saya rasa ia adalah satu pelanggaran hak asasi manusia, ini adalah penyalahgunaan kuasa dan diarahkan oleh pihak di tahap yang lebih tinggi. Persoalannya, kami tiada apa-apa yang hendak disembunyikan. Kami hanya bimbang kerana jenayah yang berlaku dan ia bukan politik, ia (jenayah) tidak peduli siapa kita.

"Jika anda mahu, hanya hubungi kami, rekodkan kenyataan kami. Tolong jangan gunakan SB (special branch) ke atas orang-orang yang cuba untuk membantu anda berubah, "katanya.

Sanjeevan mengulangi seruan supaya KPN Ismail Omar bertemu dengan mereka secara peribadi supaya dapat bekerjasama dan berkongsi maklumat.-GeloraHatiMuda.- diterjemah dari berita FMT


No comments: