DEMI RAKYAT :

GUNALAH OTAK, GUNALAH AKAL, GUNALAH JARI, GUNALAH PERASAN DAN GUNAKANLAH KESEMPATAN YANG ADA UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN YANG MENGUNTUNGKAN SEMUA PIHAK DENGAN TIADA MENGUNDI UMNO-BN DALAM PRU KE-13

Wednesday, July 17, 2013

ASPAN ALIAS : KALAU HENDAK MENEMPAH SONGKOK, JANGAN TEMPAH DARI TUKANG KASUTSahabat rapat saya pernah memberitahu rakan-rakan, kalau hendak menempah songkok, tempahlah dari orang yang mahir membuat songkok. Jangan menempah songkok dari pembuat kasut, nanti songkok akan rupa kasut. Di sebaliknya jangan menempah kasut dari pembuat songkok kerana kasut kita akan diperbuat dari bahan-bahan untuk membuat songkok dan kasut itu tidak akan tahan lama.


Maksud kata-katanya itu ialah jika diberikan satu tanggungjawab kepada orang yang tidak ahli, maka tanggungjawab itu tidak akan terlaksana dengan baik seperti yang sepatutnya. Itulah sebabnya jika diberikan amanah kepada orang yang rasuah maka amanah itu akan di lalaikan kerana orang rasuah hanya pandai dan berfikir bagaimana hendak mendapatkan wang dan harta secara rasuah.

UMNO mempunyai kecenderungan besar untuk melakukan kesilapan ini kerana UMNO tidak serius dalam apa yang di laungkannya. UMNO memberikan tanggungjawab untuk menjayakan satu-satu matlamat kepada mereka yang tidak faham tentang matlamat yang diberikan kepada mereka. Jika diberikan tempat yang tinggi untuk menjaga harga barang makanan seperti harga ayam misalnya, harga ayam akan menjadi lebih tinggi lagi.

Apabila tidak berjaya menjaga dan mengawal harga ayam itu, dia akan menuding jari kepada pengguna dan meminta pengguna supaya tidak makan ayam. “Tukar menu” katanya dengan tidak bertanggungjawab.

Dalam hal kepimpinan sesebuah negara mereka yang sepatutnya dipertanggungjawabkan ialah mereka yang mempunyai sifat ‘magnanimity’ yang tinggi. Perdana Menteri tidak boleh melantik sesiapa yang hanya pandai ‘menggeli pundi-pundi’nya sahaja. Siapa yang membuatkan dia sedap yang itulah yang dipilihnya. Selalunya sesiapa yang pandai mengampu itu adalah mereka yang tidak mempunyai kepandaian.

Orang yang tidak mempunyai kepandaian akan mengampu dan membodek lebih dari mereka yang mempunyai kepimpinan dan pandai melakukan dan melaksanakan tanggungjawab yang diberi. Kalau seseorang itu orang yang pandai ia tidak perlu mengampu dan ‘menggeli pundi-pundi’ Perdana Menteri sahaja. Mereka mengampu kerana hendak menutupi kelemahan mereka sendiri.

Bagi seorang pemimpin utama yang mempunyai kuasa melantik pula, nilai samada dia seorang yang betul cemerlang juga bergantung kepada ketahanannya untuk menolak pengampu-pengampu itu. Jika dia seorang yang betul-betul mempunyai kredibiliti yang benar, beliau akan dengan sendirinya tahu yang mengampu beliau itu adalah orang yang tidak pandai melaksanakan tanggungjawab jika diberikan tugas. Tetapi jika beliau tidak tahu yang pengampu-pengampu itu tidak akan membantu beliau untuk melaksanakan dasar yang digubal beliau akan melantik mereka untuk menyertai kabinet misalnya.

Tetapi oleh kerana kelemahan pucuk pimpinan maka beliau telah melantik mereka-mereka yang pandai berlakun dihadapan beliau dan mengampu sepanjang masa. Jika PM Najib benar-benar seorang yang serius untuk melaksanakan janji-janjinya untuk memajukan negara, beliau sepatutnya melantik mereka yang berwibawa untuk diberikan apa-apa tanggungjawab terhadap kepentingan negara.

Tetapi hakikatnya PM Najib adalah seorang yang lemah, sehinggakan apa yang dirancang yang besar-besar untuk negara telah tidak diyakini rakyat apabila melihat tukang kasut diberikan tanggungjawab untuk membuat songkok dan tukang songkok diberikan tugas untuk membuat kasut seperti yang saya sebutkan tadi.

Mahu tidak mahu kita wajib mengakui hakikat ini. Bagimana kita hendak menolak hakikat ini jika sebuah agensi kerajaan yang sangat penting kepada rakyat seperti Tabung Haji diberikan kepada Azeeez Rahim misalnya. Bagaimana rakyat hendak menambah keyakinan terhadap Najib jika Azeeez Rahim dijadikan orang penting untuk melaksanakan dasar yang digubal kerajaan itu? Bagaimana kita meminta serigala untuk menjaga kambing belaan kita?

Kita bukan cemburu kepada Azeeez itu tetapi kita memandangnya dari sikap dan kredibiliti orang yang melantiknya. Azeeez tidak perlu dipersalahkan tetapi orang yang melantik beliau itulah yang salah. Hanya yang kita tahu, keputusan beliau (Najib) melantik Azeeez Rahim itu sudah cukup untuk menilai setara mana kewibawaan kepimpinan Najib itu sendiri?

Itulah sebabnya UMNO sudah hilang banyak keyakinan dari rakyat dan juga dikalangan ahli-ahlinya sendiri. PM Najib seolah-olah sudah tidak tahu lagi mengenali buah bacang dan buah epal. Tidak kenal beza diantara beruk dengan kera. Tidak kenal perbezaan diantara kerbau dengan lembu, jauh sekali untuk menentukan berbezaan diantara rasa daging lembu dan kerbau.

Najib tidak kenal diantara orang baik dengan pemimpin baik. Najib benar-benar seorang pembawa dalil hari hendak kiamat. Yang baik dikatanya buruk dan yang buruk dianggapnya baik. Jika beliau sudah tidak tahu yang mana satu hitam dan yang mana satu putih maka tidak hairan jika rakyat dan ahli-ahli UMNO merasa keliru kesemuanya.

Kalau ada pun sedikit peluang untuk UMNO dan BN itu kekal, ia adalah disebabkan kelemahan pihak ‘alternative’ pula. Jika kedua-dua pihak mempunyai kelemahan yang nyata maka kelebihan UMNO itu hanyalah diatas pengaruh ‘incumbency’ yang ada kepada mereka sahaja.

Ada parti-parti dipihak pembangkang pun mempunyai isu yang tidak sejalan dan selari dengan apa yang mereka laungkan. Di situ sahajalah ada sedikit peluang untuk UMNO kekal dengan kelebihan kerusi yang kecil dari pembangkang dalam PRU yang akan datang.

Isu itu mungkin boleh kita sebut dan bahaskan apabila sampai masa dan ketikanya nanti.

No comments: