DEMI RAKYAT :

GUNALAH OTAK, GUNALAH AKAL, GUNALAH JARI, GUNALAH PERASAN DAN GUNAKANLAH KESEMPATAN YANG ADA UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN YANG MENGUNTUNGKAN SEMUA PIHAK DENGAN TIADA MENGUNDI UMNO-BN DALAM PRU KE-13

Sunday, May 12, 2013

SEKITAR HIMPUNAN "BLACKOUT" 505 NEGERI PERAK

Himpunan "Blackout" Negeri Perak, Di Hadapan Ibu Pejabat Parti KeADILan Rakyat Perak, Medan Istana, Ipoh, Perak malam tadi 12hb Mei 2013....sambutan dianggarkah dihadiri lebih 30,000 0rang. 

Walaupun Bernama menyiarkan satu laporan semacam untuk menakut-nakutkan rakyat untuk hadir pada himpunan itu namun ianya telah mendapat sdambutan yang luarbiasa dari rakyat Perak.

Kenyataan Bernama di petik sebagai berkata Ketua Polis Perak Datuk Mohd Shukri Dahlan berkata polis tidak meluluskan permohonan bagi Perhimpunan Bantah 505 peringkat negeri Perak kerana tidak menepati syarat-syarat di bawah Akta Perhimpunan Awam. 

Beliau berkata penganjur perhimpunan itu sepatutnya membuat permohonan kepada Ketua Polis Daerah Ipoh dalam tempoh 10 hari sebelum tarikh perhimpunan. 

"Jika Penganjur terus mengadakan perhimpunan maka itu akan jadi satu perhimpunan haram," katanya ketika dihubungi semalam.

Mohd Shukri menasihatkan orang ramai agar tidak mengambil bahagian dalam perhimpunan tersebut di Medan Istana di Ipoh.

Realitinya sepanjang himpunan berlangsung berlaku apa disebaliknya di mana pihak Poslis lah yang telah menjaga keselamatan dan lalulintas dengan baik dan pengerusi majlis mencuri sedikit peluang dengan mengajak hadirin untuk memberi kredit dengan mengajak yang hadir memberi tepukan gemuruh kepada pihak keselamatan yang memberi kerjasama yang baik itu.

Himpunan Blackout 505 diteruskan dengan kehadiran ribuan penyokong Pakatan Rakyat (PR) biarpun pihak polis telah mengeluarkan kenyataan bahawa perhimpunan itu tidak mendapat kebenaran pihak berkuasa.

Bertempat di pekarangan Pejabat PKR Negeri Perak, Medan Istana di sini, suasana cukup 'meriah' dengan tepukan hadirin setiap kali penceramah naik ke atas pentas selain bunyi tiupan vuvuzela.

Beberapa wakil rakyat dan pemimpin PR menyampaikan ucapan ringkas sementara menanti kehadiran Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sungguhpun himpunan dibuat dalam kawasan terbuka dan penuh sesak, orang ramai langsung tidak berganjak mendengar ucapan beberapa pemimpin PR.

Kesemua ucapan terarah kepada rasa tidak puas hati terhadap keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dan mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak adil dalam menguruskan pilihan raya.

No comments: