DEMI RAKYAT :

GUNALAH OTAK, GUNALAH AKAL, GUNALAH JARI, GUNALAH PERASAN DAN GUNAKANLAH KESEMPATAN YANG ADA UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN YANG MENGUNTUNGKAN SEMUA PIHAK DENGAN TIADA MENGUNDI UMNO-BN DALAM PRU KE-13

Wednesday, May 15, 2013

PAK SUBKY LATIF : KAMILIA LBRAHIM SEPATUTNYA MENYERTAI PAS

Maka sekaliannya simpati kepada Dato’ Kamilia  Ibrahim, Naib Ketua Wanita Umno apabila tidak disenaraikan dalam calon BN yang boleh menang.

Adakah adil bagi PM Najib dan Umno tidak memuatkannya dalam senarai calon Parlimen BN buat PRU13 itu? Memang tidak patut dan tidak  adil.

Sekalipun Najib mendakwa, dia sudah ditawarkan untuk DUN tetapi ditolaknya. Tawaran itu pun tidak  adil juga. Dato’ Kamilia yang adalah orang nombor dua dalam Wanita Umno. Orang pertama sudah tidak dapat dicalonkan di Parlimen, maka orang nombor dua patut dicalonkan. Bagi DUN dan Exco buat apa kerana  dia patut ke Parlimen.

Adalah betul dia sudah dimalukan.

Lalu pilihannya ialah bertanding sebagai calon Bebas di Kuala Kangsar. Kita tidak boleh takwil atas pilihannya.

Tetapi kalau saya ditanya pada masa itu, saya akan nasihatkan supaya dia membuat pilihan lain. Dia sudah meletakkan semua jawatannya dalam Umno. Ertinya  dia sudah sedia menentang Umno. Pilihan betulnya ialah mengistihar diri menyertai PAS, bukan bertanding sebagai  calon Bebas.

Kecederungan banyak pihak masa itu adalah untuk menggantikan Umno dan BN sebagai kerajaan  dan menggantikan Najib ssebagai Perdana Menteri. Mana-mana tenaga yang tidak lagi mahu bersama Umno dan tidak puas hati dengan Najib sepatutnya mari beramai-ramai bersama PAS dan Pakatan Rakyat.

Sebarang penyertaan orang Umno dalam PAS  sekalipun seorang akan ada kesannya pada PAS dan kesan sebaliknya kepada Umno. Penyertaan Tamrin Ghafar dalam PAS memang mengelirukan setengah orang Umno khususnya keluarga Tun Ghafar. Penyertaan pemimpin polis dan pemimpin  tentera memberi sedkit  sekanyak sokong moral kepada PAS.

Jangan perkecil kesan kemasukan Tan Sri Mohamad Mohd Taib. Penjelajahannya ke  semua daerah di Selangor jangan sangka tidak membantu kemenangan besar semula Pakatan di Selangor.

Jika Kamalia, Dato Seri Sharif Omar dalam saat yang demikian mengumumkan menyertai PAS dan mengambil langkah menyokong calon PAS di mana-mana saja sudah tentu ia boleh mencemaskan Umno dan ia membuka minat pula ssetengah penyokong Umno untuk bersama mereka.

Kita pula memperkecil pilihan menjadi calon Bebas. Ia juga unjuk rasa membantah dan tidak setuju dengan Umno dan pemimpinnya. Sebarang perkembangan mencabar Umno adalah baik untuk perubahan.

Tetapi politik di Malaysia buat sekarang tidak memberi ruang besar kepada  calon Bebas. Memang ada calon Bebas menang sebelum ini. Dato Shahrir Samad pernah menang sebagai calon Bebas di Johor Bahru. Tetapi itu dalam keadaan tertentu saja. Kiranya dia  bertanding Bebas sekali lagi di Johor Bahru, dia tidak mungkin mengulangi sejarahnya dulu.

Ibrahim Ali bukan calang tokoh. Anggota Perkasanya kononnya sudah 400,000. Betulkah? Mungkin. Dia pun sudah dikenali sebagai  MP Bebas di Parlimen. Dikenal semua orang. Dia sendiri tidak pernah menang sebagai calon Bebas. Dia pernah jadi calon Bebas di kubunya di Pasir Mas. Dia hilang deposit. Dia jadi MP Bebas kerana menang sebagai calon PAS.

Bila dia jadi  calon Bebas semula selepas memperdaya calon BN,  dia tumpas tang, tang, tang!

Justeru suasana yang ada calon Bebas  tidak banyak menggerhanakan Umno dan  Najib.

Memang dalam keadaan cemas satu dua hari sebelum penamaan calon, jadi calon Bebas adalah pilihan yang mudah. Dalam keadaan semua sudah disusun, payah seorang terkenal seperti Kamilia dan Sharif Omar boleh menjadi  calon PAS. Sudah merombak suatu yang terjalin.

Jika ia disabarkan sejenak, Kamilia  dan Sharif mengumumkan jadi ahli PAS dan menyokong calon PAS, maka akan kelamkabut Umno seketika. Macam-macam kesannya. Ramai orangnya mungkin bersamanya untuk bersama dengan jamaah PAS yang sememangnya ramai dan  mariah.

Bagaimanapun kalau sekarang Kamalia dan Sharif  masuk PAS pun masih belum terlambat. Kamilia akan lihat kesannya lima tahun lagi.

No comments: