DEMI RAKYAT :

GUNALAH OTAK, GUNALAH AKAL, GUNALAH JARI, GUNALAH PERASAN DAN GUNAKANLAH KESEMPATAN YANG ADA UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN YANG MENGUNTUNGKAN SEMUA PIHAK DENGAN TIADA MENGUNDI UMNO-BN DALAM PRU KE-13

Monday, April 22, 2013

TIGA TANDA KEJATUHAN UMNO-BN

Syed Abdullah Jamalullail, Harakahdaily

Ada tiga kategori tanda-tanda kekuatan Parti Rakyat (PR) yang kini sedang berjuang untuk rakyat, kekayaan negara akan dikembalikan kepada rakyat serta kemudahan dan kebajikan semuanya diberikan untuk rakyat dan itu adalah janji jika sekiranya PR menerajui Putra Jaya.

Tanda pertama ialah apabila terlalu ramai mereka yang 'bersemangat' untuk mendapatkan tempat menjadi calon seolah-olah saperti sudah tahu dan dijangkakan bahawa parti PKR, PAS dan DAP akan mencapai kemenangan besar nanti. Begitu juga yang teringin sangat untuk berbakti kepada rakyat ini bukannya calang-calang orang kerana mereka ini terdiri daripada ahli-ahli profesional dalam bidang masing-masing dan bijakpandai serta bekas-bekas Menteri, Timbalan Menteri, berpangkat Jeneral didalam tentera dan bekas Pegawai Kanan Polis, Pegawai kanan Kerajaan dan termasuk golongan artis yang terkenal juga tidak ketinggalan mahu berbakti untuk negara yang tercinta ini.

Tanda kedua apabila sayap parti Umno yang menjadi tunjang kekuatan parti itu, Pergerakan Wanita Umno seolah-olah sudah berada pada saat-saat genting apabila peneraju utama dan peneraju keduanya mendatangkan masalah kepada Wanita Umno dan dengan sendiri yang liabilitinya sudah tentu kepada Barisan Nasional. Apabila undian kaum wanita ini berpecah dan tidak lagi konsisten maka akan berlakulah apa yang dikatakan gelombang tsunami kedua yang mungkin akan membolehkan pertukaran kuasa diPutra Jaya nanti.

Begitu juga apabila membuat tinjauan kepada pengundi muda didapati rata-rata daripada pengundi baru ini akan menyokong dan menyebelahi PR. Ditambahkan lagi pengundi daripada kaum Cina yang secara senyap-senyap akan memberikan kemenangan kepada parti DAP, PKR dan tanpa prejudis lagi untuk memangkah PAS untuk pastikan semuanya akan berubah.

Melihatkan perkembangan Negeri-Negeri saperti Johor, Negeri Sembilan, Terengganu, Sabah, Perak, Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan sudah tentu Kelantan mempunyai potensi negeri-negeri ini akan bersama PR nanti. Ini adalah fakta, bukan auta lagi.

Tanda ketiga apabila didalam manifesto PR ini benar-benar teruja kepada pengundi nanti adalah pertamanya harga minyak akan diturunkan. Tol dilebuhraya akan dihapuskan secara berperingkat dan pinjaman PTPTN juga akan hapuskan – pelajar akan menikmati pendidikan percuma di institut pendidikan tinggi awam, sementara pelajar di institusi swasta turut dibantu.

Gaji kakitangan awam dan gaji minimum pekerja swasta akan disemak semula agar seimbang dengan keperluan semasa dimana harga barangan dan keperluan harian naik mendadak ketika ini. Begitu juga kebajikan untuk rakyat akan ditambah sebaik yang mungkin agar tiada lagi miskin tegar di negara kita ini. Keadaan ini boleh dicapai berdasarkan kestabilan ekonomi di negeri-negeri yang diperintah oleh PR.

Kaedah begini adalah lebih adil untuk rakyat yang diberikan peluang bagi menilaikan kemampuan dan kebolehan sebagaimana berlaku di Amerika Syarikat dan Britain yang mempunyai sistem dua parti - yakni apabila rakyat merasakan perlu diubah sama ada untuk seketika atau beberapa ketika maka mereka menukar 'angin' pula menjadikan sistem dua parti ini persaingan yang sihat dan berdaya maju. Kita kena menerima hakikat bahawa perubahan sebegini mampu untuk memberikan inspirasi dan semangat yang jitu demi memakmurkan negara yang tercinta ini. Biarlah rakyat memilih cita rasa mereka sendiri tanpa ada apa-apa ganguan atau terlalu emosional kerana itu adalah kehendak rakyat dan hak rakyat bagi menentukan masa hadapan mereka sendiri. Jika kita cintakan negara kita dan mahukan rakyat bahagia ialah dengan pilihan melalui peti undi. Jika BN menang Alhamdullillah dan jika PR menang pun Alhamdullillah kerana kedua-duanya untuk Malaysia

No comments: