DEMI RAKYAT :

GUNALAH OTAK, GUNALAH AKAL, GUNALAH JARI, GUNALAH PERASAN DAN GUNAKANLAH KESEMPATAN YANG ADA UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN YANG MENGUNTUNGKAN SEMUA PIHAK DENGAN TIADA MENGUNDI UMNO-BN DALAM PRU KE-13

Monday, March 4, 2013

SHAHBUDIN HUSIN :PATUTLAH MAHATHIR MAHU TINDAKAN KERAS DIAMBIL TERHADAP PEMBERONTAK SULU...Walaupun sudah hampir sebulan isu pemberontakan Kesultanan Sulu menjadi isu dalam negara, UMNO dan kerajaan masih buntu untuk mencari jalan penyelesaiannya. Sehingga berlaku lapan kematian anggota keselamatan dan dua bandar di Sabah sudah diserang pun, jalan penyelesaian masih juga tidak ditemui.

Najib yang terkenal lemah dan lembabnya, masih memikir-mikirkan tindakan yang sesuai mahu dilakukannya. Buat sementara ini beliau hanya ghairah mahu menyalahkan pembangkang dan sedang mencari bukti kaitan Anwar dengan kumpulan pemberontak itu.

Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin dan Menteri Pertahanan, Zahid Hamidi pula baru hari ini turun secara bersama meninjau lokasi kejadian walapun sudah lapan anggota keselamatan terkorban dalam kejadian itu. Namun tidak ketahuan lagi apakah formula penyelesaian yang sedang diusahakan oleh kedua pemimpin kerajaan yang bertanggungjawab terhadap keselamatan dan pertahanan negara itu. Mungkin ada dan mungkin tidak ada.

Jika di negara lain, kejadian yang memalukan aspek keselamatan dan pertahanan negara ini tentunya menyebabkan menteri yang berkaitan mengambil sikap bertanggungjawab dan sudah pun meletakkan jawatan masing-masing.

Muhyiddin Yassin pula hanya berdiam diri tidak bercakap apa-apa dalam isu berdarah yang berlaku di Lahad Datu dan Semporna ini, seolah-olah mahu meletakkan beban sepenuhnya kepada Najib untuk menanggungnya.

Hanya Mahathir yang menunjukkan keberanian setakat ini. Beliau menyarankan supaya tindakan keras diambil terhadap kumpulan pemberontak itu walaupun menyedari tindakan itu mungkin menyebabkan lebih ramai anggota keselamatan dan kumpulan pemerontak yang akan terbunuh.

Kita sudah tidak ada pilihan, kata Mahathir kerana mereka yang memulakan serangan terlebih dahulu dan demi untuk mempertahankan kedaulatan negara, kita mesti mengambil tindakan keras menghapuskan sama-sekali kumpulan tersebut.

Setakat ini kenyataan tegas Mahathir itu boleh dipuji dan sekurang-kurangnya beliau lebih berani dan berwibawa daripada Najib, Hishammuddin dan Zahid Hamidi.

Tetapi selepas saja kenyataan Mahathir itu, terbongkar pebagai perkara berkaitan kaum kerabat Kesultanan Sulu ini. Sebahagian daripada mereka rupa-rupanya telah pun memperolehi kad pengenalan biru melalui Projek IC yang dilaksanakan di zaman Mahathir untuk menumbangkan kerajaan PBS pada tahun 1990an dahulu.

Ketika itu ratusan ribu kad pengenalan biru diberikan kepada pendatang Filipina untuk menjadikan mereka pengundi yang berdaftar dengan SPR. Kini terbongkar sebahagian daripada penerima kad pengenalan biru itu adalah kaum kerabat Kesultanan Sulu yang memerintah Sabah selepas dianugerahkan negeri itu oleh Kesultanan Brunei suatu ketika dahulu.

Melalui Projek IC itu, kaum kerabat Kesultanan Sulu bukan saja memiliki kad pengenalan, menjadi pengundi yang berdaftar malah ada yang pernah memegang jawatan Penolong Pegawai Daerah suatu ketika dahulu dan ada juga yang menjadi pemimpin UMNO di peringkat cawangan dan bahagian.

Ketika ini inkuari Suruhanjaya Diraja (RCI) sedang berjalan untuk menyelesaikan isu tersebut dan telah didedahkan tentang penglibatan beberapa orang kanan Mahathir seperti Megat Junid dan Aziz Shamsuddin dalam projek itu.

Berlakunya insiden di Lahad Datu dan Semporna ini telah membongkar banyak perkara akhirnya. Ia bukan saja menyerlahkan kelemahan dalam aspek keselamatan dan pertahanan negara, kawalan sempadan yang longgar, kelemahan Najib dan beberapa pemimpinnya tetapi juga menunjukkan isu pemberontakan ini ada kaitannya dengan Projek IC yang dilaksanakan di zaman Mahathir berkuasa dahulu.

Melalui pemberian kad pengenalan itu, mereka ini bebas keluar dan masuk ke Sabah dan akhirnya turut membawa alat-alat senjata untuk merealisasikan hasrat perjuangan mereka yang sebenar iaitu untuk memiliki semula negeri Sabah.

Tidak dapat tidak, kerana keghairahan Mahathir ingin berkuasa dan menjadikan pemberian kad pengenalan biru sebagai alat untuk melebarkan pengaruh UMNO ke Sabah, dalam masa masa sama kumpulan pemberontak Sulu turut berakar umbi di negeri tersebut. Walaupun dilaporkan kumpulan pemberontak ini hanya berjumlah ratusan orang bilangannya tetapi kesungguhan mereka untuk menuntut kembali Sabah daripada Malaysia dan kejayaan mereka membunuh lapan anggota keselamatan, tidak mustahil jumlah mereka lebih besar dari itu dan kelengkapan senjata yang dimiliki juga mungkin amat canggih.

Apakah saranan Mahathir supaya tindakan keras diambil dan kumpulan pemberontak itu dihapuskan sama-sekali sebagai percubaannya untuk menutup lebih banyak perkara yang terdedah mengenai dirinya dalam Projek IC itu?

Sehingga diketahui kebenaran di sebalik Projek IC dan kaitannya dengan kumpulan pemberontak Kesultanan Sulu ini, elok rasanya ditangguhkan dulu jika ada pujian yang mahu diberikan kepada Mahathir kerana ketegasannya dalam isu ini.

No comments: