DEMI RAKYAT :

GUNALAH OTAK, GUNALAH AKAL, GUNALAH JARI, GUNALAH PERASAN DAN GUNAKANLAH KESEMPATAN YANG ADA UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN YANG MENGUNTUNGKAN SEMUA PIHAK DENGAN TIADA MENGUNDI UMNO-BN DALAM PRU KE-13

Saturday, January 26, 2013

PERLAKUAN UMNO KINI MENUNJUKKAN IA AKAN KECUNDANG DALAM PRU KE-13 NANTI

INILAH GAMBARAN ORANG YANG HAMPIR NAK MATI-MERACAU TIDAK KETAHUAN HALA-NAZAK

BACALAH BERITA INI

'Asalkan menang alhamdulillah, tak terlalu tipis' - DSAI
 
Anwar Ibrahim menjawab pelbagai aspek melibatkan politik tanah air dan Pakatan Rakyat menjelang PRU13. - Foto oleh SAFWAN MANSOR
 
SHAH ALAM - Meskipun pelbagai pihak meramalkan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat, masing-masing berhadapan laluan sukar dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin perikatan itu akan menang dengan agak selesa.


Walaupun tidak membuat kiraan jumlah kerusi yang akan dimenangi, Anwar optimis jika pembangkang menang, ia bukan dengan majoriti terlalu mudah.

"Saya tak buat kiraan ikut kerusi. Asalkan menang Alhamdulillah. Tak terlalu tipis. Insya-ALLAH," katanya dalam wawancara khas bersama Sinar Harian di pejabatnya baru-baru ini.

Selain penganalisis politik yang membuat pelbagai ramalan, Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali sebelum ini berkata, mana-mana parti yang menang dalam pilihan raya kali ini, kemenangan itu hanyalah dengan majoriti mudah.

Beliau menyanggah sama sekali keyakinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa BN akan menang dengan majoriti dua pertiga jika tiada unsur sabotaj dalam parti itu.

"Kalau Pakatan Rakyat menang pun, kita tidak akan dapat majoriti dua pertiga. Tak akan ada mana-mana pihak yang akan mendapat kemenangan majoriti dua pertiga," ujar Mustafa.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir baru-baru ini dalam program Bicara Minda anjuran Kumpulan Media Karangkraf berkata, BN dikira tewas sekiranya gagal memperoleh kemenangan dua pertiga dalam RRU13 sepertimana 2008./SinarHarianOnline


DSAI Tembak PM Najib!!
Anwar: PM tersilap langkah untuk menangi hati masyarakat Islam

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah tersilap langkah di peringkat antarabangsa dalam usaha untuk memenangi hati masyarakat Islam dengan menbuat lawatan tergesa-gesa ke Gaza, kata ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar  menganggap perdana menteri tidak bijak dalam
lawatannya ke Gaza tanpa mengikut protokol yang biasanya diikuti oleh ketua-ketua negara lain.

"Tiada masalah melawat kedua-dua Tebing Barat atau Gaza... tetapi saya fikir beliau tidak bijak kerana beliau sepatutnya mengunjungi kedua-dua bahagian tersebut,"katanya dalam satu sidang akhbar di ibu pejabat PKR hari ini.

Anwar berkata, dalam usahanya untuk mengambil hati masyarakat Melayu di sini, Najib gagal untuk mengiktiraf pentingnya menunjukkan dasar luar negara yang adil dan seimbang di Palestin untuk menggalakkan kedua-dua pihak utama di sana bekerjasama dan menjalin perpaduan.

Presiden Palestin Mahmoud Abbas mengkritik Najib, dengan menuduhnya cuba untuk memecahkan politik Palestin berikutan laporan mengenai lawatannya pada 22 Januari ini dalam media Malaysia.

Palestin secara berasingan ditadbir oleh parti Hamas dan Fatah, masing-masing di Gaza dan Tebing Barat.

Ismail Haniyeh adalah perdana menteri kerajaan Hamas selepas pilihan raya 2006, tetapi masyarakat antarabangsa enggan mengiktiraf mereka.

Sebaliknya, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengiktiraf Fatah yang dipimpin oleh Mahmoud sebagai wakil sah Palestin./MalaysiaKini

No comments: