DEMI RAKYAT :

GUNALAH OTAK, GUNALAH AKAL, GUNALAH JARI, GUNALAH PERASAN DAN GUNAKANLAH KESEMPATAN YANG ADA UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN YANG MENGUNTUNGKAN SEMUA PIHAK DENGAN TIADA MENGUNDI UMNO-BN DALAM PRU KE-13

Friday, December 14, 2012

KAH..KAH UTUSAN KALAH LAGI-BANGKRAPKAN UTUSAN MELALUI BAYARAN GANTI RUGI FITNAH
 2 KES INI BILA MAHKAMAH HENDAK SELESAIKAN-MAT SABU DAN AZMIN AKAN MENJADI ORANG KAYA BARU DAN UTUSAN TUTUP KEDAI BANGKRAP

Mahkamah putuskan Utusan bersalah fitnah Karpal

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur hari ini mengarahkan akhbar Umno Utusan Malaysia membayar gantirugi dan kos sebanyak RM70,000 kepada Pengerusi DAP Karpal Singh.

Hakim Nik Hasmat Nik Mohamad memutuskan akhbar itu bersalah memfitnah Karpal dalam satu laporannya empat tahun lalu.

Laporan itu bertajuk 'DAP diingat jangan bakar perasaan Melayu' telah disiarkan pada 25 Ogos 2008 yang ditulis oleh Zulkifli Jalil yang kini merupakan pengarang berita akhbar tersebut.


Satu bahagian dalam tulisan berkenaan dipetik sebagai kenyataan Karpal walaupun peguam itu tidak hadir di acara tersebut.

Karpal yang memfailkan saman itu pada 19 September 2008, mendakwa akhbar itu memfitnah beliau melalui artikel bertajuk DAP diingat jangan bakar perasaan Melayu pada 25 Ogos tahun yang sama.

Dalam pernyataan tuntutan, plaintif mendakwa, keseluruhan kandungan artikel itu adalah palsu dan berniat jahat kerana ia tidak diucapkan oleh beliau ketika membuat ucapan pembukaan pada kongres itu.

Dakwanya, sepanjang keahliannya selama 26 tahun di Dewan Rakyat dan dalam ucapannya, beliau sentiasa menegaskan bahawa agama Islam adalah agama rasmi negara ini seperti dijamin di bawah Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan dengan kebebasan menganut agama-agama lain.

Menurutnya, penerbitan artikel itu telah menjejaskan nama baik dan reputasinya secara peribadi, profesional dan politik.Cerita Sebenaranya :

Mahkamah Tingggi Kuala Lumpur hari ini mengarahkan Utusan Malaysia, lidah biawak rasmi UMNO, membayar YB Karpal Singh RM50,000 dan kos RM20,000 kerana didapat bersalah memfitnah dirinya sehari sebelum PRK Permatang Pauh tahun 2008 dengan mengaitkan seolah-olah beliau anti Islam kerana menolak Islam sebagai Agama rasmi Persekutuan.

Mahkamah Tinggi hari ini menganugerahkan RM50,000 serta kos RM20,000 kepada Karpal Singh dalam bentuk ganti rugi setelah mendapati Utusan Malaysia memfitnah beliau dalam artikel pada tahun 2008 dimana akhbar tersebut mengatakan pengerusi DAP itu menolak Islam.


Hakim Nik Hasmat Nik Mohamad, semasa membaca hujah penghakimannya berkata, walaupun akhbar berbahasa Melayu itu sudah menarik balik dan memohon maaf dalam tempoh 24 jam selepas penerbitan, artikel itu menimbulkan rasa benci orang ramai kepada Karpal.

Beliau berkata, tarikh penerbitan artikel tersebut pada 25 Ogos, 2008 — sehari sebelum pilihan raya kecil Permatang Pauh, dan disiarkan oleh media arus perdana itu menunjukkan ia “berniat jahat”.


“Pada pandangan plaintif, sebagai pemimpin dalam Pakatan Rakyat (PR), dan pada masa artikel itu diterbitkan, ia dilihat sebagai cuba merosakkan peluang kemenangan,” kata hakim tersebut.


Karpal  memfailkan saman RM10 juta kepada Utusan Malaysia pada 2008, dengan berkata kenyataan beliau disalah tafsir dalam artikel yang ditulis oleh pengarang berita Zulkifli Jalil.


Dalam artikel “DAP diingat jangan bakar perasaan Melayu” berdasarkan kepada ucapan Karpal pada Konvenyen Nasional DAP ke 15 pada tahun itu dimana Zulkifli sengaja mengatakan ahli politik tersebut menolak Islam sebagai agama Persekutuan.

TERBUKTI TANPA BOLEH DISANGKAL LAGI.. UTUSAN MEDIA MILIK UMNO, MEDIA RASMI UMNO ADALAH KAKI PENIPU DAN PEMFITNAH TEGAR NOMBOR SATU NEGARA!

No comments: