DEMI RAKYAT :

GUNALAH OTAK, GUNALAH AKAL, GUNALAH JARI, GUNALAH PERASAN DAN GUNAKANLAH KESEMPATAN YANG ADA UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN YANG MENGUNTUNGKAN SEMUA PIHAK DENGAN TIADA MENGUNDI UMNO-BN DALAM PRU KE-13

Thursday, March 1, 2012

BEKAS PENGARAH JABATAN SIASATAN JENAYAH KOMERSIAL POLIS DAKWA GANI PATAIL PERGUNA SPRM!


KUALA LUMPUR, 2 Mac - Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Ramli Yusuf (foto) mendakwa Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail telah mempergunakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sehingga menyebabkan beliau dan pegawainya didakwa di mahkamah.

Dakwaan itu dibuat Ramli ketika menyampaikan ucapan dalam satu majlis sambutan hari lahirnya malam tadi. Katanya, kesemua dakwaan yang dihadapinya itu bermula apabila pasukannya ditugaskan untuk mengambil tindakan ke atas seorang anggota sindiket yang dihantar ke Jeli, Kelantan untuk menjalani perintah tahanan terhad.

Lelaki didakwa terlibat dalam jenayah terancang, termasuk dalam kegiatan 'Along', loteri haram, pelacuran dan juga pengedaran dadah, kata Ramli. "Maklumat ini telah diberikan oleh timbalan menteri dalam negeri pada waktu itu (Datuk Johari Baharom) dan perkara itu dianggap "rahsia tertinggi" dan kes yang amat sulit. "Kemudian, saya diberitahu untuk melaporkan kepada beliau secara terus selepas fail tersebut (siasatan) dilengkapkan," katanya dalam ucapan tersebut. "Saya mengarahkan pegawai saya untuk (membuka) kes ke atas anggota sindiket itu, yang kemudiannya diserahkan kepada Timbalan Nenteri berkenaan untuk tindakan di bawah perintah RR (tahanan terhad). "Bagaimanapun selepas nasihat Peguam Negara, anggota sindiket berkenaan kemudiannya dibebaskan, tanpa syarat," kata Ramli. "Sebaliknya, pegawai saya didakwa kerana mengambil kenyataan palsu dan rekaan yang melibatkan ketua polis negara pada waktu itu (Tan Sri Musa Hassan). "Pada masa itulah AG Gani Patail memanggil fail kes asal itu, yang diklasifikasikan sebagai sangat sulit, dan menyerahkan kepada SPRM untuk ganggu saksi," kata Ramli lagi.

[Dakwaan Ramli Yusoff ini sebenarnya tidak mengejutkan rakyat Malaysia, kerana Gani Patail jugalah yang dikatakan terbabit dengan isu "Lebam Mata" Anwar bersama Musa Hassan dulu. Semua ini masih segar dalam ingatan rakyat. Lantaran itu mereka tidak hairan jika beliau terlibat dalam mempergunakan agensi lain untuk kepentingan peribadi pemimpin tertentu. Amalan guaman dan kehakiman di negara kita sudah lama tercemar bilamana individu yang terpalit dengan kerja-kerja jijik seperti ini akhirnya dianggat ke kedudukan selesa seperti sekarang. Akhirnya mereka akan laksanakan tugas seperti apa yang ditelah ditetapkan oleh majikannya iaitu kerajaan sekarang. Rakyat dianggap sebagai pengacau kepada penguasa zalim untuk terus berkuasa. Senario inilah yang menyebabkan kemarahan rakyat itu makin membuak-buak yang akhirnya mahu melakukan perubahan. Inilah yang amat ditakuti mereka sekarang].

Sumber : DI SINI

1 comment:

follow said...

tahniah dato' dapat bongkar rahsia gani patail..syabas dato' ramli